La Llarga Exposició, què és?

separator

Hola! Moltes vegades veiem fotografies per la tele, internet, xarxes socials etc. Que no son una còpia perfecta de la realitat. Amb una aigua sedosa, uns núvols que semblen pintats etc. Però no hi ha res de retoc. Vols saber com aconseguir la tècnica de la Llarga Exposició? Continua llegint!

QUÈ ÉS?

Aquesta tècnica consisteix en exposar varis segons, minuts o fins i tot hores per aconseguir un efecte que no es correspon a la realitat, però, sense retocar res de la fotografia. Sota aquestes línies us explicaré les nocions bàsiques per aconseguir aquest efecte, així que, jo faré la meva part, però tu has de posar de la teva part practicant.

PARÀMETRES BÀSICS

Velocitat d’obturador

Quasi tots ja sabem el què és aquest paràmetre, però si us heu oblidat, us faré un petit resum. Aquest paràmetre ens permet decidir quanta estona està entrant la llum al sensor, i per això, és el paràmetre principal de la tècinca de la llarga exposició. Per què? Perquè com més temps estigui entrant llum al sensor, més aconseguriem l’efecte que volem conseguir, com per exemple, l’aigua sedosa en un riu o en una platja. Sota aquetes línies us indexaré algun exemple gràfic per que vegeu que, com més segons la llum entra al sensor, més es notarà l’efecte.

 

71 segons d'exposició. És a dir, la llum va estar entrant al sensor durant 71 segons.
Mateix día, mateixos núvols i mateixa llum, però en aquest cas l'exposició va ser de 2.5 segons. Noteu la diferència?

Diafragma

És un dels paràmetres que conformen en Triangle d’Exposició, junt amb la Velocitat d’Obturador i la ISO. Aquest paràmetre ens permet configurar la càmera perquè entri més o menys llum al sensor. Aquest paràmetre es mostra a la càmera com a Número “f”. Com més alt sigui aquest número “f/22” més tancat estarà el diafragma i menys llum entrara fins al sensor. Per contrari, com més baix sigui aquest número “f/2.8” més llum entrarà al sensor i més obert estarà el diafragma. També dir que aquest paràmetre ens permet variar la profunditat de camp en les nostres fotografies. La profunditat de camp és la distància en la nostra fotografia que se’ns mostra enfocada. Com més obert estigui el diagrafma, menys profunditat tindrem, i com més tancat tenim el diafragma, més profunditat tindrem.

 

En què influeix això en la tècnica de la Llarga exposició? Doncs molt fàcil. Per aconseguir aquest efecte, volem que entri molt poca llum al sensor per exposar el màxim de segons possibles, per això, hem de tenir el diafragma bastant tancat per aconsegur aquest efecte. Però ull, com més tancat estigui el diafragma, més de f/8 – f/11, tindrem menys nitidesa en les nostres fotografies a causa de la difracció. Sota aquetes línies us indexaré algun exemple per què ho tingueu més clar.

 

41s, f/13, ISO 50. En aquesta imatge el diafragma està bastant tancat per conseguir un bon reflèx del pont a l'aigua i fer que la boira sigui homogènea.
40s, f/22, ISO 50. En aquesta imatge el diafragma està tancat al màxim per que hi havía molta llum ambient i volia l'efecte seda en aigua i núvols.

L’ISO

L’ISO és la sensibilitat a la llum del sensor, i com és lògic, com més ISO posem en la nostra càmera, més llum tindrà la nostra fotografia. Però epp! Posar un ISO alt en la càmera comporta tenir més soroll en la nostra fotografia, i en termes fotogràfics, el soroll son els puntets RGB (Vermell, Verd i Blau) en les nostres fotografies.

 

Per tenir una bona Llarga exposició en les nostres fotografies, hem de posar un ISO baix per tenir poca sensibilitat a la llum al sensor, i així, evitar que ens pocs segons se’ns quedi la fotografia totalment blanca.

 

Jo per fer Llargues Exposicións sempre poso ISO 50, però moltes càmeres no tenen aquesta opció, així què, podeu posar l’ISO base de la vostra càmera, que sol ser un ISO 100.

 

30s, f/5.6, ISO 50. aquí encara hi ha molta llum ambient, ja que s'acaba de pondre's el sol i l'hora blava comença, per això, hi ha un diafràgma no molt tancat i l'ISO, com casi sempre, 50.
121s, f/16, ISO 50. En aquesta foto volía els núvols moguts i un bon reflèx a l'aigua, per això, vaig tancar bastant el diafragma, vaig posar l'ISO al mínim i la Velocitat d'Obturador idònea per tenir una bona exposició.

PRACTICA!!!

Nomès, i nomès practicant s’assoleixen els objectius i les fotografies que volem, aixi que, prova-ho totes les vegades que faci falta fins que no tinguis una reproducció fidel de la fotografia que tenies al cap!

 

Depenent de l’idea que tinguis, hauràs de jugar amb aquests 3 paràmetres del Triangle d’Exposició per tenir exactament la foto que volíes, a practicar!

 

Ens veiem a la pròxima amics, fins aviat!

MSJ